Ara
Mesaj

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

  • Anasayfa
  • Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

• DIŞ ETI ESTETIĞİ

  1. Diş Eti Estetiği Nedir? (Pembe Estetik)
    Diş eti estetiği, diş etlerinin hasta bazında gülme hattı ve dişlerin boyutları ele alınarak simetrik olarak şekillendirildiği işlemleri kapsayan pembe diş estetiği olarak da bilinen diş tedavisi uygulamasıdır.
  2. Diş Eti Estetiği İyileşme Süresi Nasıldır?
    Pembe estetik iyileşme süreci hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte, 10-14 günde tamamlanması planlanır.
  3. Diş Estetiği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
    Pembe estetik, lokal anestezi altında genellikle lazer ile gingivektomi (diş eti kesimi) veya gingivoplasti (diş eti şekillendirmesi) yapılarak diş boyları uzatılabilir, böylece gummy smile (diş eti görünürlüğü) azaltılabilir veya diş etlerinde seviyeleme yapılarak asimetriler giderilebilir. Diş etleri çok kızarık ve şiş ise öncesinde subgingival küretaj uygulamaları ile uyuşturularak uygulanır. Gülüş estetiği, yaş sınırlaması olmaksızın diş eti ve diş yapısı bu tedaviye uygun olan her hastaya yapılabilir.
  4. Diş Eti Estetiğinin Özellikleri Nelerdir?
    • Dişlerin olması gerektiği şekilde seviyelenmesi sağlanır.
    • Dişleri çevreleyen dokular sağlıklı hale getirilir.
    • Diş etlerinde oluşan kanama ve şişlikler tedavi edilir.
    • Ağız kokusu ve yara oluşumunun engellenmesi hedeflenir.
    • Uzun dönemde dişler ağız içinde sağlıkla korunması planlanır.
  5. Diş Eti Estetiği Hangi Durumlarda Ve Nasıl Yapılır?
    Her dişin diş eti seviyesinin olması gereken standart bir yeri ve şekli vardır. Bu standart bozulduğunda ağız estetiği bozulabilir. Gülerken ya da konuşurken fazlaca gözüken diş etleri (gummy smile) tüm görünümü kötü etkileyebilir. Bu sorunlar lazerler ile genellikle tek seansta, kanamasız ve dikişsiz olarak çözülmektedir.
  6. Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Önlenir?
    Diş eti hastalıkları; dişi çevreleyen ve periodonsiyum adı verilen dokuları etkileyen hastalıklardır. Diş eti hastalığı önce diş etinde başlar, bu durumda gingivitis olarak adlandırılır. Tedavisi yapılmadığı takdirde ağız içinde bulunan kemikte yıkıma sebep olur ve periodontitis olarak adlandırlır. Gingivitis, diş eti tedavisi ile kısa sürede iyileşirken, periodontitis hastalarında kaybedilen dokular her zaman geri kazanılamayabilir. Bu hastalıkların önlenmesi; günlük olarak yapılan doğru ve etkin diş bakımı ile düzenli diş eti kontrolleri ile mümkündür.

• DIŞ ETI ÇEKİLMESİ

  1. Diş eti çekilmesi nedir?
    Diş eti çekilmesi, diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek, kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır.
  2. Diş eti çekilmesi hangi yaş gruplarında görülür?
    Yaşla beraber diş eti çekilmesi ihtimali artar. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı da genç yaşta çekilmeler görülebilir.
  3. Diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir?
    • Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak
    • Diş etini ters yönde, şiddetli fırçalamak
    • Dişlerin şiddetli düzeyde çapraşıklığı
    • Hijyen eksikliğine bağlı yoğun diş taşı birikimleri
    • Kontrol altına alınamayan şiddetli sistematik hastalıklar
    • Sigara
    Hatalı yapılmış kaplama ve dolgular diş eti çekilmesinin temel sebeplerindendir.
  4. Diş eti hastalıkları diş eti çekilmesine nasıl sebep olur?
    Diş eti hastalıkları yumuşak dokuda başlar, tedavi edilmezse dişi çevreleyen dokulara ve nihayet kemiğe ulaşır. İltihaba bağlı kemik erimesi sonucu, diş eti çekilmesi meydana gelir.
  5. Diş eti çekilmesi ne gibi sorunlara yol açar?
    Diş hassasiyeti, plak birikimine bağlı ağız kokusu, estetik sorunlar, temizliği zor alanlar olduğu için çürüklere ve buna bağlı diş kayıplarına yol açar.
  6. Diş eti çekilmesinde tedavi yolları nelerdir?
    Diş eti çekilmesi durumlarında diş dokusu üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlılığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır.

• DIŞ ETİ KANAMASI

  1. Diş Eti Kanaması Nedir ve Neden Olur?
    Diş eti kanaması, diş yüzeyinde plak ve diş taşı gibi eklentilerin varlığı ile gelişen diş eti hastalığına bağlı olarak diş eti dokusunu besleyen damarların yapısının bozulması ile kan elemanlarının damar dışına çıkmasını ifade eder. Bir diğer ifadeyle, iltihabi diş eti hastalığının ilk bulgusu kanamadır. Bu kanama, uyaranla (dokunma, fırçalama vb.) veya kendiliğinden olabilir. Bunların yanında çok sert fırçalama, taşkın veya eksik yapılmış dolgular, çürükler, uyumsuz protezler kanamaya sebep olabilir. Hamilelik, menstruasyon, menopoz, kan hastalıkları, diabet, C ve K vitamini yetersizlikleri, genetik yatkınlık, kan sulandırıcı ilaç kullanımıda diş eti kanaması bulgusu verebilir.
  2. Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
    Diş eti kanaması; kanamaya sebep olan etkenin teşhisi ve buna yönelik uygulamalar ile tedavi edilir. Bu kapsamda diş taşı temizliği, gerekiyor ise subgingival küretaj (derin temizlik) ve bunların yanında plak temizliği yapılır. İyileşme sürecinde hastanın bakımı çok önemlidir. Bu nedenle tedavi sürecine doğru fırçalama ve ihtiyaca göre diş ipi veya ara fırça kullanımı da muhakkak dahil edilmelidir. Çürükler varsa tedavi edilmeli, uyumsuz dolgu veya protez varlığında bunlar düzeltilmeli veya yenilenmelidir. Kanamaya sebep olabilecek sistemik problemler belirlenmeli ve hastanın hekimi ile konsülte edilmelidir.

 

FRENEKTOMİ ( DUDAK / DİL BAĞI ALINMASI )

  1. Frenulum (dil, dudak, yanak bağı) nedir?
    Frenulum diş eti dokusu ile dil,dudak ve yanak arasında bulunan ve bu dokuları birbirine bağlayarak hareketlerini sınırlandıran yumuşak mukoza dokusudur.
  2. Frenulum ağız içerisinde nerelerde bulunur?
    Frenulum ağız içerisinde sıklıkla üst ve alt orta kesici dişlerimizin arasında yanağımızla arka dişlerimizin arasında ve dilimizin altında bulunmaktadır.
  3. Ağzımızda kaç adet frenulum bulunur?
    Bu bireyden bireye değişen bir özelliktir. Hemen her kişide dilin altında bulununmakla birlikte alt ve üst ön dişlerimizin üstünde ve yanakta arka bölgede birden fazla bulunur.
  4. Frenulumlar hangi durumlarda ağız sağlığı için risk oluşturur?
    Frenulumlar özellikle normalden büyük ve kalın olduklarında ve dişin kenarına çok yakın bağlandıkları durumlarda diş etini aşağı çekerek diş eti çekilmesine ve diş eti hastalığına yol açabilir. Dil atında bulunan normalden büyük ve kalın frenulumlarda özellikle küçük çocuklarda konuşma problemlerine yol açabilir.
  5. Frenulumlar estetik olarak sorun yaratır mı?
    Evet özellikle alt ve üst orta dişler arasında normalden kalın ve buyuk frenulum olması dişlerin birleşmemesine ve dişlerin arasında diestema adı verilen boşlukların kalmasına sebep olur ve estetik sorunlara yol açar.
  6. Frenulumlar fonksiyon veya estetik olarak problem çıkarttıklarında neler yapılabilir?
    Frenulumlar diş eti çekilmesi ve diş eti hastalığı oluşturabilecek şekilde diş eti kenarına yakın konumlandığında o bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Özellikle üst ve alt kesici dişlerin arasında yer alıp diestemaya yol açtıklarında ise önce frenulum alınmalı sonrasında ise dişlerin birleşmesi için ortodontik tedavi uygulanır.
  7. Frenulum nasıl alınır?
    Frenulum frenektomi adı verilen bir işlem ile dakikalar içerisinde alınır.
  8. Frenektomi işlemi nasıl yapılır?
    Frenektomi işlemi gelişen teknolojı sayesinde artık çoğunlukla lazer yardımıyla alınır, bu da işlemin hem kısa hem de kanamasız olmasını sağlar. Fakat bağın çok büyük veya derin olduğu durumlarda cerrahi olarak çıkartılması ve dikiş atılması gerekir.