Ara
Mesaj

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

• ESTETİK GÜLÜŞ TASARIMI

Dijital gülüş tasarımı kaç seans sürer?
Tasarımın yapılıp size ağız içinde gösterilmesi ortalama 2 seans sürer. İlk seansta kayıtlarınız alınır, ikinci seansta ise “Mock Up” adını verdiğimiz uygulama ile bu tasarım ağız içinde size gösterilir. Tasarım sonucunda belirlenen yöntemlere göre tedavilere başlanır. Bundan sonraki seanslar dişlerinizin durumuna ve yapılacak işleme göre değişse de çoğunlukla 3 seansta sonuca ulaşılabilmektedir.

• ZİRKONYUM DİŞLER

  1. Zirkonya Diş Nedir?
    Beyaz renkli sert bir metal olan Zirkonyum elementi, diş hekimliğinde “zirkonya (zirkonyumdioksit)” şeklinde kullanılır. Kırılma direnci çok yüksek, biyouyumlu bir materyaldir. Nikel-titanyum gibi metal elementlerine alerjisi olan hastalar için de uygun bir seçimdir.
  2. Zirkonya Tedavisi Hangi Diş Tedavilerinde Kullanılır?
    Işık geçirgenliği kazımayla işlenebilir ve cilalanabilir yapısı sayesinde ön/arka tüm restorasyonların yapımında kullanılabilir. Doku dostu olduğu içinde diş hekimliğinde tercih edilen restorasyon malzemelerinden birisidir.
  3. Zirkonya Kaplamalar Nasıl Uygulanır?
    Yapılacak restorasyonun türüne ve sağlıklı dişin miktarına göre dişlerden aşındırmalar yapılır. 3D dijital tarayıcılarla hastadan dişlerinin ölçüsü alınır. Üretilecek dişin bilgisayarda dijital modeli oluşturulur ve 3 akslı zirkonya kazıma cihazlarında kaplamalar üretilir. Hastanın fotoğraflarına göre son makyajları yaparak fırınlanır ve işlem son cilayla tamamlanarak doğal bir görüntü sağlanır.
  4. Zirkonya Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?
    Zirkonya kaplama bakımının normal dişlerden bir farkı yoktur. Günde 2 kez fırçalanmalı, her dişin arası diş ipiyle düzenli olarak temizlenmelidir. Her hasta gibi zirkonya kaplamaya sahip hastalar da 6 ayda 1 rutin diş kontrollerini ihmal etmemelidir.
  5. Estetik Açıdan Zirkonya Dişlerin Avantajları Nelerdir?
    Zirkonyum kaplamaya göre daha eski bir yöntem olan metal destekli porselenlerde kaplamaların iç yüzeyi gri renkli metallerle kaplıdır. Metallerin üzerine diş renginde porselenler yığılarak bu kaplamalar elde edilir. Fakat porselenin transparan yapısı gereği altındaki gri renkli metalin silüeti zamanla belli olmaya ve kaplamalar doğal dişlere göre daha mat görünme meydana gelir. Zirkonya dişlerse tek parça yapıdadır ve tamamı dişle aynı renktedir. Ayrıca doğal dişlerdeki gibi uçlarına şeffaflık efekti verilerek kişinin kendi diş yapısına uygun bir estetik görüntü sağlanmış olur.

• PORSELEN LAMİNA DİŞLER

  1. Porselen Lamina Diş Kaplama Nedir?
    Porselen diş kaplaması dişlerin tüm yüzeyleri kesilmeden sadece ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilerek yapılan ve sağlam diş dokusunun minumum kaybedildiği yöntemdir. İnceltilen bu alana porselen diş laminalarının yapıştırılma işlemidir.
  2. Porselen diş laminaları hangi durumlarda uygulanır?
    • Diş beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renkleşmiş dişlerde,
    • Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde,
    • Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
    • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
    • Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
    • Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kozmetik bir alternatif olabilir.
  3. Porselen lamina diş kaplama tedavisi kimlere uygulanır?
    Porselen lamina diş tedavisi hemen hemen herkese uygulanabilir.
  4. Porselen lamina dişlerin avantajları nelerdir?
    • 0,3-0,7 mm lik minimal bir aşındırma ile istenilen görünüş sağlanır. İşlem süresi ortalama 7-10 gün sürer.
    • Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
    • Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere (renk, şekil v.b) sahip olması porselen lamina ile yapılabilmektedir. Diş üzerinde ya hiçbir değişiklik yapılmaz ya da minimal bir düzeltme uygulanır. Diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mm ile sınırlıdır.
    • Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılır. Yani dişlere müdahalede bulunmadan önce, dişlerde oluşturulacak değişiklik tedavinin başında demo olarak gösterilebilir. Bu demoya mock-up denilir.
    • Porselen yüzeyleri pürüzsüzdür bu nedenle sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri minimuma indirir.
    • Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
    • Aşınmaya karşı direnci yüksektir.
  5. Porselen diş laminalarının tedavisinin uygulanamayacağı durumlar yok mudur?
    Aşağıdaki durumlarda porselenen lamina tedavisi uygulanmamaktadır.
    • Çene bozuklukları
    • Tırnak yeme ve kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklarda
    • ileri derecede diş eti çekilmesinin mevcut olduğu durumlarda porselen lamina tedavisi uygulanmaz.

• INLEY VE ONLEY DİŞ RESTORASYONLARI

  1. Inley ve onley nedir?
    Inley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir.
  2. Inley ve onley arasındaki fark nedir?
    Aralarındaki fark kapsadıkları alanla ilgilidir. İnleyler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan tepecikler (tüberkül) arasında yer alırlar. Onley ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır.
  3. İçeriği nedir?
    İnley ve onleyler seramik veya fiberle güçlendirilmiş kompozitten yapılır.
  4. Neden tercih edilir?
    Genellikle kanal tedavisi görmüş veya ileri derecede çürümüş dişlerde çürük temizlendikten sonra geriye yetersiz sağlam diş dokusu kalır. İnley ve onley model üzerinde hazırlandığından istenilen anatomik form ve kontak kolaylıkla sağlanır. Ayrıca klasik dolgu materyaline göre aşınmalara ve çiğneme basınçlarına daha dayanıklıdır.
  5. İnley ve Onley dolgunun ömrü ne kadardır?
    İnley ya da onley dolgunun ömrü bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.
  6. Uygulama nasıl yapılır?
    • İlk randevuda, çürük temizlenir ve hazırlanan diş ve çevre dişlerin ölçüsü alınır, geçici bir dolgu maddesi ile diş kapatılarak ölçü laboratuvara gönderilir.
    • İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır ve özel bir yapıştırıcı kullanılarak inley ya da onleyler dişe yapıştırılır.
    Günlük hayatta dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
    İnley ve onleylerin bakımı için sadece diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretlerini içeren düzenli ağız bakımı gerekmektedir.

• ESTETİK DOLGULAR

  1. Estetik dolgu nedir?
    Estetik dolgu, dişlerde kompozit malzeme ile kişinin diş rengine sahip dolgu malzemesi kullanılarak daha doğal ve estetik bir gülüş tasarımı elde edilmesidir. Kompozit dolgu halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır.
  2. Estetik dolgu uygulamaları neden tercih edilir?
    Yapılan dolguların şekil ve renk olarak doğal diş formunda olması, dolgu sınırlarının belli olmaması, kişinin dolguyu kendi dişinden ayırt edememesi asıl hedef olup hastalar tarafından tercih edilir.
  3. Estetik dolgular dayanıklı mıdır?
    Önceki yıllarda metal dolguların daha dayanıklı ve fonksiyonel olduğuna inanılmasına rağmen gelişen teknolojiyle birlikte malzeme içeriği sağlamlaştırılmış, metal dolgulardan çok daha uzun ömürlü, estetik ve sağlıklı bir yapıya geçilmiştir.
  4. Estetik dolguların ömrü var mıdır?
    Rutin ağız bakımıyla birlikte estetik dolgularda deformasyon oluşmaz, dolgularda aralanma veya sızdırma olmaz. 6 ay‘lık kontrollerinizde estetik dolgularınızın bakımı yapılır, cilaları yenilenir ve çok daha uzun ömürlü kalmaları sağlanır. Kısaca dolgunun ömrü, kişinin ağız bakımıyla bağlantılıdır.
  5. Estetik dolguları zamanla değiştirmek gerekli midir?
    Hayır, dişlerinizin rutin bakımı yapıldığı müddetçe dişte tespit edilen bir çürüme yoksa estetik dolguyu değiştirmek gerekmez.
  6. Estetik dolguların direnci nedir, dişleri korur mu?
    Doğal dişlerimizin sertliğine daha yakın olduğundan ve dişlere kimyasal olarak bağlandığından dişteki muhtemel kırılmalara karşı daha koruyucudur.